Prosecco

Prosecco is de mousserende wijn van Italië. In de afgelopen jaren is prosecco steeds populairder geworden omdat steeds meer mensen ontdekken dat prosecco een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding heeft, vooral als je het vergelijkt met bijvoorbeeld champagne. Daarnaast is het prettig dat prosecco geen wijn is om ingewikkeld over te doen, maar om gewoon lekker op te drinken met vrienden. En toch blijft het altijd feestelijk om een fles prosecco met een klinkende plop open te trekken.

Prosecco wordt in verschillende varianten geproduceerd die hier worden beschreven. Het visitekaartje van de regio zijn spumante prosecco’s, deze zijn onder te verdelen in drie categorieën. In Nederland is vooral de frizzante (semi-mousserende) prosecco bekend. Prosecco bestaat ook in een variant zonder bubbels.

Spumante Brut
Dit is de meest moderne prosecco en is vooral internationaal erg populair. Het wordt gekenmerkt door een rijk aroma van citrusvruchten met aangename hinten van broodkorst. Het fijne perlage zorgt voor een aanhoudende smaak, die schoon is in de mond, waardoor dit de mousserende wijn is die bij uitstek geschikt is voor aan tafel. Een brut moet worden geserveerd op 7-9 °C en combineert goed met vis en groenten gerechten. Een goede brut kun je de hele maaltijd doordrinken.

Spumante extra dry
Dit is de klassieke prosecco, de versie die de aromatische kwaliteit van de proseccodruif combineert met de aangename smaak van de bubbels. De kleur is een briljant stro-geel, die nog fraaier wordt door het perlage. De smaak is fris en rijk aan fruitige aroma’s van appel en peer met een hint van citrusvruchten die vervaagt in het boeket. In de mond is zacht, maar tegelijkertijd droog, dankzij zijn goede zuren. Het maakt extra dry tot het perfecte aperitief dat wordt gedronken bij een temperatuur van 8-10°C. Daarnaast is het een goede aanvulling op groentesoepen, zeevruchten, pasta gerechten met een lichte saus van vlees, verse kaas en wit vlees.

Spumante dry
Dit is de minst gebruikelijke variant van de spumante prosecco’s. Dry brengt de fruitige kwaliteiten van de proseccodruif het beste naar voren. De kleur is bleek geel en het bouquet is vol met citrusvruchten en perzik. Dry is smaakvol, fris en halfdroog in de mond.

Frizzante
Ook wel semi-mousserend genoemd. Frizzante heeft een lichtere bubbel. Dit is ook de reden dat frizzante prosecco veel in Nederland wordt verkocht; door de lagere druk, is het belastingtarief aanzienlijk lager en de uiteindelijk prijs ook. Frizzante drinkt het makkelijkst weg en is vooral geschikt als aperitief of gewoon voor op het terras in de zon.

Tranquillo
Prosecco tranquillo is prosecco zonder bubbel. Traquillo is de minst bekende versie prosecco. Het is gemaakt van druiven die uit de meer dicht beplante en minder productieve wijngaarden komen. Het is strogeel van kleur, met een boequet van appel, peren en amandel. Prosecco tranquillo heeft een gladde en een afdronk die wordt gekenmerkt door een aangenaam bittere amandel ondertoon. Het wordt gedronken bij een temperatuur van 10-12 °C en is lekker met lichte vis en gerechten met groente.