Cabernet Sauvignon

Als je graag rode wijn drinkt, zullen de namen cabernet sauvignon en merlot je bekend in de oren klinken. Het zijn twee druifsoorten die vlak bij elkaar in de wijngaarden van Bordeaux groeien en soms zelfs samen in de fles zitten.

Bordeaux-regio
Bordeaux, gelegen in het Zuidwesten van Frankrijk, is van oudsher de thuishaven van deze beroemde druivenrassen. Het klimaat is er gematigd maritiem met een lange warme herfst, wat ideaal is voor cabernet sauvignon en merlot. In het hart van het gebied ligt de monding van de Gironde, waar de rivieren Garonne en Dordogne samenkomen. Wijnen van topkwaliteit komen vooral uit twee zones binnen de Bordeaux.

Linkeroever: cabernet sauvignon
In het westen ligt de zogenoemde linkeroever. Hier is de cabernet sauvignon het overheersende ras. De beste locaties hebben beroemde kiezelbodems die de warmte vasthouden, dat ondersteunt het rijpingsproces. De grootste kracht van de cabernet sauvignon is dat hij beter kan worden naarmate hij ouder wordt. Deze druif kenmerkt zich door smaken van zwarte bes, cassis en munt maar bevat ook zeer complexe smaken zoals leer, tabak en chocolade.

Een cabernet sauvignon is heerlijk bij bijvoorbeeld lamsvlees, gegrild rundvlees, wild, hamburgers, gegrilde groenten en zelfs bij oude Edammer kaas. Een stevige, gerijpte Bordeaux-wijn past perfect bij een sappig gegrild stukje vlees omdat de structuur en de tannines versmelten met het vlees.

Aanrader: De Cabernet Sauvignon ‘Thomas Hyland’ uit 2009 (verkrijgbaar bij Albert Heijn) is volgens wijnkenner Harold Hamersma de allerbeste supermarktwijn van 2015!

Rechteroever: merlot
De merlot-druif groeit juist vooral op de rechteroever, in het noorden en oosten van de Bordeaux-regio. Wijnen die gemaakt zijn van druiven uit deze regio zijn over het algemeen wat zachter van stijl met iets lagere tannines en zuren. De aroma’s zijn verleidelijk met pruim, kers, jam en truffel als de meest geprezen. Merlot-wijn is voluptueus, indrukwekkend met sexy complexe aroma’s.

Wijnen van merlot-druiven zijn gemakkelijk te combineren met verschillende gerechten. Varken, kip, eend, stevige vis… het kan allemaal! Een wat zwaardere merlot past goed bij stevigere gerechten zoals lamsvlees.