Champagne

Champagne is een wijn die erg tot de verbeelding spreekt. Bij het horen van de naam komen er direct een aantal beelden los: het is feest, het vieren van een overwinning of het benadrukken van een speciale gebeurtenis. Champagne is oud en nieuw. Het is een bijzonder moment in het leven net even compleet maken.

champagne

Bekijk onze Wijnkelder!!

Iedereen vindt het leuk om een mooie fles champagne cadeau te krijgen of om een fles champagne cadeau te doen; succes gegarandeerd!

Prestige champagnes, ook wel premium vintages genoemd, zijn de allerbeste champagnes die een champagnehuis kan maken. Het is hun trots waarmee ze de klemtoon leggen op de stijl van filosofie van het huis. Zo is bijvoorbeeld de Dom Pérignon de prestige champagne van het champagehuis Moët & Chandon en Armand de Brignac die van het champagnehuis Cattier. Bijna elk groot champagnehuis, en ook veel van de kleinere, maakt een prestige champagne. Sommige champagnehuizen maken wel twee prestige cuvées: een reguliere prestige champagne en een rosé prestige champagne. Voorbeeld hiervan is champagnehuis Veuve Clicquot met hun La Grande Dame.

Er is geen duidelijke definitie voor de cuvée de prestige. Het uitgangspunt is voor elk champagnemerk weer anders. De meeste prestige champagnes worden alleen in de beste oogstjaren gemaakt wat verklaard dat veel van deze prestige cuvées vintage champagnes zijn (met een jaartal). Een producent kan ervoor kiezen om wel een vintage uit te brengen, maar het jaar toch net niet genoeg te vinden voor een prestige cuvée. Zo produceerde bijvoorbeeld Taittinger in 1992 wel een vintage, maar geen prestige cuvée. Een uitzondering is Armand de Brignac. Dit is geen vintage, maar een multi-vintage. Het is een product dat is samengesteld uit drie uitzonderlijke oogstjaren.

Prestige champagnes zijn gemaakt van alleen de beste druiven uit de beste wijngaarden. Gewoonlijk alleen uit Grand Cru dorpen, al is Krug weer een uitzondering omdat zij ook Meunierdruiven gebruiken en die vind je niet in een Grand Cru dorp), of een mengeling van Grand Cru en Premier Cru. Deze champagnes rijpen ook veel langer in de kelders dan gewoonlijk resulterend in een meer complexe en elegante smaakbeleving.